5 mythes over fitnessprogramma’s

Er bestaan zoveel verschillende fitnessprogramma’s dat het moeilijk in te schatten is welke resultaten leveren en welke niet. In de bodybuilding- en fitnesswereld doen bovendien heel wat mythes de ronde. Pas op voor deze mythes, want als je eraan aanpast, zou je wel eens kunnen merken dat je vooruitgang wel erg traag gaat.

Mythe 1: als je het programma van je maat volgt, zul je dezelfde resultaten behalen.

Bodybuilders en fitnessfanaten wisselen vaak trainingtips en dieettruukjes uit omdat ze denken dezelfde resultaten te behalen. Dit klopt helemaal niet.

Met het fitnessprogramma zelf is waarschijnlijk niets mis en misschien behaal je er wel resultaten mee. Maar vergeet niet dat iedere man fysiologisch anders gebouwd is. Je lichaam zal dus ook anders reageren op de training. Om uit te vinden wat voor jou het beste werkt, kun je best zoveel mogelijk uitproberen.

De aanpassingen die je moet doen, kunnen heel klein zijn. Misschien moet je wel gewoon minder reps doen of een oefening vervangen door een andere? Een feit is dat het plan voor iedereen anders werkt.

 Mythe 2: als je jogt, hoef je je benen niet meer te trainen

Mannen hebben de neiging zich vooral te concentreren op de training van hun armen en bovenlichaam en hun benen te verwaarlozen. Als ze ’s morgens zijn gaan joggen of een beetje intervaltraining hebben gedaan op de hometrainer, denken ze dat dat al ruim voldoende is.

De waarheid is dat de training van je benen indirect ook je bovenlichaam zal laten groeien. Je beenspieren zijn immers erg groot. wanneer ze gestimuleerd worden, laten ze een grote hoeveelheid testosteron vrij. Testosteron is het hormoon dat de grootste invloed heeft op de spiergroei.

Een stek onderlichaam is de beste basis voor de rest van je training. Je benen niet trainen is als het bouwen van een huis zonder degelijke fundering, niet erg efficiënt dus.

Mythe 3: een uur matig intense cardiotraining is de beste manier om vet te verbranden

Omdat je meer calorieën verbrandt tijdens een trainingssessie aan een matige intensiteit, geloven veel mensen dat je op deze manier ook meer lichaamsvet verliest.

Als je aan intervalcardio doet en meerdere intervals aan hoge intensiteit doet, verbrand je meer calorieën. Het totaal aantal calorieën dat je verbrandt tijdens beide trainingen komt met elkaar overeen. Het grote voordeel van intervaltraining is dat je lichaam ook na de training nog verder calorieën verbrandt. Je metabolisme zal verschillende uren na de training nog steeds z’n werk doen.

Intervalcardio aan hoge intensiteit leidt tot het behoud van spiermassa, terwijl lange trainingen aan matige intensiteit kunnen leiden tot de afbraak van spieren. Trainen aan een hoge intensiteit is niet iets dat je iedere dag kunt doen. Sessies aan gematigde intensiteit zouden minstens 20 minuten moeten duren, zodat je lichaam ook daadwerkelijk zijn vetten aanspreekt.

Mythe 4: je hebt veel proteïnen nodig om spieren op te bouwen

Het menselijk lichaam heeft dagelijks een bepaalde hoeveelheid proteïnen nodig. Als je meer proteïnen eet, worden de extra proteïnen gewoon afgebroken, omgezet in vet of gebruikt als energie. In plaats van de hoeveelheid proteïnen in je dieet te verhogen, kun je je dieet beter aanvullen met  goede koolhydraten. Koolhydraten zijn de energiebron bij uitstek voor je lichaam.

Mythe 5: om resultaten te behalen, moet je jezelf elke keer tot aan de limiet duwen

Een van de sleutelfactoren om sterker te worden, is voldoende rust nemen. Als je elke dag naar de fitnessclub gaat en jezelf tot het uiterste drijft, zul je niet genoeg herstellen van je trainingen. Pas wanneer het lichaam rust kan het zichzelf herstellen. Als je traint terwijl je lichaam nog niet hersteld is, zul je de spieren alleen maar meer afbreken.

Dit bericht is gepost op 19 maart 2008 om 11:58 uur en is geplaatst in Algemeen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Vijf fitnessmythes over spieren
Excuses om niet te trainen en wat je eraan kunt doen