7 manieren om af te vallen met cardiotraining

Veel mensen beginnen met fitness om vet te verliezen. En wat leent zich daar beter toe dan cardiotraining? Toch haken velen af na een tijdje. Te weinig motivatie, blessures, enz. Hier vind je 7 efficiënte manieren om via cardiotraining op een gemakkelijke en leuke manier af te vallen.

1. Intervaltraining

Tijdens intervaltraining combineer je korte intervallen waarin je de intensiteit van je training opvoert met intervallen waarin je dezelfde oefening aan een lagere intensiteit doet. Daardoor missen de oefeningen hun efficiëntie niet. Intervaltraining leidt tot het verbranden van meer calorieën en vet. Doordat je je lichaam tijdens de oefeningen met lage intensiteit rust gunt, gaat het extra hard kunnen werken tijdens hoge intensiteit-oefeningen.

Bijvoorbeeld:

Op de loopband: Warm je 5 minuten lang op aan een traag tempo. Ren dan 1 minuut zo snel als je kan en wandel daarna 2 minuten. Herhaal dit enkele keren. Naarmate je meer aan cardiotraining doet, zul je merken dat je de intervaltraining langer volhoudt.

2. Crosstraining

Bij crosstraining combineer je verschillende aërobe activiteiten. Oefen bijvoorbeeld een kwartier op de roeimachine, een kwartier op de crosstrainer en een kwartier op de hometrainer.

3. Seizoenen volgen

Verlies ook de sportactiviteiten voor buiten niet uit het oog, ze bieden een welkome afwisseling voor de uurtjes in de fitnesszaal. In de verschillende seizoenen kun je aan verschillende sporten doen. Zo kun je zwemmen in de zomers, fietsen in de herfst, langlaufen/schaatsen in de winter en een trektocht maken in de lente. Het is goed voor je lichaam dat het zich om de paar maanden aan een andere activiteit moet aanpassen.

4. Fartlektraining

Fartlek heeft veel weg van intervaltraining. De trainingsmethode werd ontwikkeld in Zweden en Finland. Letterlijk vertaald betekent het ‘snel spel’. Maar de intervallen worden bij deze methode niet gemeten volgens tijd of afstand, ze zijn onregelmatig. Stel je loopband bijvoorbeeld in op een erg snel tempo en loop tot je volledig buiten adem bent. Vervolgens wandel je tot je je adem teruggevonden hebt en begin je weer te lopen.

5. Cyclustraining

Plan je cardiotraining in fasen. Doe de eerste week bijvoorbeeld 45 tot 60 minuten oefeningen aan een lage intensiteit. Zo bouw je langzamerhand een basisfitheid op. Doe de volgende week 20 tot 30 minuten oefeningen aan de hoogste intensiteit die je aankunt. De weken daarna kun je iefenen aan een matige intensiteit. Op deze manier word je fit, voorkom je blessures en vermijd je overbelasting van je lichaam.

6. Circuittraining

Doe enkele minuten lang verschillende cardiovasculaire oefeningen op een rij. In veel fitnesscentra kun je je inschrijven voor circuittrainingen in groep. Circuittraining gaat niet zo snel vervelen, waardoor je minder snel gedemotiveerd geraakt. Circuittraining is een efficiënte calorieverbrander, verhoogt de spierkracht en verlaagt het lichaamsvet.

7. Verdubbel je trainingsessies

Als je twee keer per dag traint, krijg je een echte metabolische boost. Die trainingen hoeven niet altijd even zwaar te zijn, maar ze zorgen er wel voor dat je metabolisme blijft werken.

Dit bericht is gepost op 17 januari 2008 om 10:26 uur en is geplaatst in Cardiotraining, fitness en gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Ideale combinatie van dieet en fitness
Fitnessoefeningen voor stevige en strakke billen