Hoe train je best op een loopband?

Lopen is een van de meest efficiënte manieren om calorieën te verbranden. Lopen is een goede cardiovasculaire oefening, die het hart en de longen versterkt, het risico op bepaalde ziekten vermindert en een boost geeft aan je zelfvertrouwen en energie.

De loopband wordt dan ook erg veel gebruikt, zowel in de fitnesscentra als als fitnessapparaat voor thuis. Op een loopband kun je immers altijd lopen, ook als het weer slecht is.

Waarom lopen op een loopband?

Op een loopband kun je op eender welk moment lopen natuurlijk, ook ’s nachts of bij slecht weer. Daarbij komt dat lopen op een loopband vaak beter is dan het lopen buiten.

De meeste loopbanden hebben een zacht loopoppervlak, wat het lopen gemakkelijker maakt en minder belastend voor je gewrichten. Op de loopband zul je nooit je enkel omslaan omdat het loopoppervlak oneffen is.

Veel joggers lopen nog altijd liever buiten vanwege de frisse lucht, het mooie uitzicht, enz., maar zien de loopband als een mooie afwisseling of een reddingsmiddel voor als het lopen buiten een dag niet kan doorgaan.

Op een loopband kun je ook perfect je helling of tempo bepalen. Die gegevens maken het lopen ook boeiender. Je ziet alle statistieken netjes op de monitor voor je. Door op een loopband te lopen leer je zelf goed aanvoelen hoe het is om te lopen aan een bepaald tempo en tegen verschillende hellingen. Op die manier ben je sneller geneigd de uitdaging voor jezelf groter te maken.

Hoe kan ik zoveel mogelijk calorieën verbanden op een loopband?

Het geheim van een goede training op de loopband ligt in je eigen vermogen om de intensiteit van je trainingen aan te passen.

Op veel loopbanden kun je speciale trainingsprogramma’s instellen, maar je kunt zelf ook de snelheid en de helling manueel aanpassen. Zo kun je aan intervaltraining doen. Bij intervaltraining loop je aan verschillende snelheden. Je wisselt een paar minuten langzaam joggen af met een sprintje (aantal seconden kan variëren). Wissel ook de hellingstanden een af. Probeer vooral uit wat jou goed ligt!

Wat kan ik doen tegen de verveling?

Voor veel sporters is verveling reden nummer 1 voor het stoppen met lopen op een loopband. Nochtans kun je die verveling gemakkelijk tegengaan. Gebruik bijvoorbeeld een mp3-spelertje, waarop je liedjes zet die je motiveren.

Als je thuis traint, kun je tv of laptop voor de loopband zetten en een dvd afspelen met je favoriete tv-programma’s of films. Zorg er wel voor dat je blijft letten op je goede looptechniek!

Als je traint in de fitnesszaal, is het een goed idee een trainingspartner te zoeken. Een beetje competitie werkt altijd motiverend!

Dit bericht is gepost op 17 januari 2008 om 11:48 uur en is geplaatst in Cardiotraining, Fitnessapparatuur.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: De ideale volledige workout voor je bovenlichaam
Wat is een trilplaat?