Wat is een trilplaat?

Een trilplaat is een fitnesstoestel met een trillende plaat waar de sporter bovenop moet staan. De trillingen van het apparaat zouden de receptoren en zenuwbanen in de spieren prikkelen, waardoor het lichaam als reflex de spieren aanspant. Op die manier versterkt de trilplaat je spieren. Zelf hoef je niet meer te doen dan op de trilplaat te gaan staan.

Effect

De trilplaat heeft een erg hoge trilfrequentie, waardoor vooral de snelle witte spiervezels zich zouden moeten samentrekken. De trilplaattraining wordt ook wel Whole Body Vibration-training of vibratietraining genoemd.

Fabrikanten van trilplaten beloven een toenemende spiermassa en -kracht, uitstoot van spieropbouwende hormonen als groeihormoon en testosteron en een verhoogde stofwisseling. Om deze beloftes kracht bij te zetten, maken ze gebruik van tal van wetenschappelijke studies met betrekking tot de trilplaten.

Wereldwijd wordt er sterk getwijfeld aan de werking en de doeltreffendheid van trilplaten. Over het algemeen kan gesteld worden dat er nog te weinig onderzoek is gedaan naar de korte- en langetermijneffecten.

Naast de spierversterkende effecten zou de trilplaat ook andere positieve effecten hebben op het lichaam, zoals een verhoogde botdichtheid, versterking van het botweefsel, figuurcorrectie, collageeneffecten, anticellulitis, vetreductie en de aanmaak van serotonine (gelukshormoon).

Niet gebruiken

Je mag geen gebruik maken van een trilplaat in geval van zwangerschap, acute trombose, hart- en vaataandoeningen, recente wonden ten gevolge van een operatie, kunstgewrichten en/of ledematen, acute hernia, discopathie, spondylolyse, diabetes, epilepsie, zware migraine, een pacemaker, tumoren, enz.

Dit bericht is gepost op 17 januari 2008 om 11:52 uur en is geplaatst in Fitnessapparatuur.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Hoe train je best op een loopband?
Wat zijn de beste oefeningen voor de rugspieren?