Waar moet je op letten bij de aanschaf van een hometrainer?

De hometrainer is niet alleen erg populair in fitnesscentra, het apparaat leent zich ook uitstekend tot thuisgebruik. Hometrainers bestaan er in alle maten en soorten, maar hier alvast enkele tips voor de aankoop van een hometrainer.

Aandrijving

Alle hometrainers hebben een vliegwiel, een verzwaard wie dat in beweging komt van zodra de sporter begint te trappen. Het vliegwiel wordt aangedreven via een ketting en tandwielen, zoals bij een gewone fiets, of door een V-snaar, die veel minder geluid maakt.

Comfort

Net zoals bij een gewone fiets, is ook bij een hometrainer het comfort erg belangrijk. Let vooral op het zadel, dit is het belangrijkste. Bij een oncomfortabel zadel zal je de hometrainer al snel links laten liggen. Je kunt een zadel in de hoogte verstellen, maar sommige modellen hebben ook een zadel dat horizontaal verzetbaar is, zodat je het dichter of verder van je zadel kunt zetten. Andere comfortopties: een fleshouder, antislippedalen, enz.

Weerstand en remmen

Let bij je keuze zeker ook op het systeem om de weerstand aan te passen. De weerstand instellen kun je bij alle hometrainers, alleen gebeurt het op verschillende manieren. Bij iets duurdere modellen hoef je maar op een knop te drukken om de weerstand in te stellen. Zij gebruiken magnetische of elektromagnetische remmen. Goedkopere modellen werken nog met remblokken of een -band. De weerstand is dan heel wat moeilijker regelbaar en de hometrainer produceert meer geluid.

Trainingsprogramma’s

De meeste hometrainers hebben een kleine monitor waarop je gegevens als de hartslag of het calorieverbruik kunt aflezen. Sommige hometrainers kunnen je zelfs hele trainingsschema’s voorstellen, maar dat is alleen het geval bij de iets duurdere toestellen.

Opbergen

Een hometrainer kan behoorlijk veel plaats innemen. Gelukkig zijn er voor de mensen die iets kleiner wonen of iets minder plaats hebben opschuifbare modellen of modellen op wieltjes op de markt.

Prijs

Ook de prijs van een hometrainer kan enorm variëren, afhankelijk van wat je precies wilt. Een hometrainer die kwalitatief beter is en meer functies heeft, zal ook meer kosten. Prijzen van hometrainers beginnen rond 150 euro en kunnen oplopen tot meer dan 1000 euro, voor een professionele hometrainer.

Dit bericht is gepost op 17 januari 2008 om 11:32 uur en is geplaatst in Cardiotraining, Fitnessapparatuur.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Hoe ga ik van start met een fitnessprogramma?
De ideale volledige workout voor je bovenlichaam