Trainingsmythes onder de loep genomen

Tegenwoordig vind je via allerlei bronnen informatie over hoe en waarom je moet trainen. Maar wat zijn de hele en halve waarheden? Wij onderzochten de hardnekkigste geruchten.

Waar of niet waar?

Je uren suf trainen betekent ook een grotere spiermassa ontwikkelen.
Integendeel, ga niet altijd tot het uiterste maar gun je lichaam voldoende rust. Want wanneer je jezelf overbelast, zal je eerder spiermassa verliezen dan aanmaken. Je spieren hebben die rustperiodes nodig om te groeien en te versterken.

Hoe groter en gespierder je eruit ziet, des te sterker je bent.
Het is niet noodzakelijk zo dat als je gespierd bent, je eveneens sterk bent. De grootte van je spiermassa zegt niets over je kracht. Kijk maar eens naar Bruce Lee bijvoorbeeld.

Echt trainen doe je beter met de nieuwste apparatuur.
Je hebt geen abonnement op de sportschool nodig, want efficiënt trainen kan je ook thuis, met eenvoudig en goedkoop materiaal. Schaf je een paar halters aan en je kan beginnen!

Je lovehandles raak je kwijt door sit-ups te doen.
Niet waar. Met sit-ups versterk je alleen je buikspieren maar verbrand je geen vet. Lovehandles kan je beter aanpakken door een evenwichtig dieet te volgen om vet te verliezen.

Als je stopt met trainen, veranderen je spieren in vet.
Meestal moet je kiezen: spiermassa ontwikkelen of vet verbranden. Hiervoor is een eenvoudige verklaring: als je spieren wil ontwikkelen, moet je méér calorieën opnemen dan je lichaam er verbrandt. Wil je vet verliezen, geldt net het omgekeerde. Maar spieren kunnen dus niet omgezet worden in vet.

Iemand die er fit uitziet, zal wel weten hoe het moet.
Niet waar. Sommige mensen zijn, of ze nu trainen of niet, gezegend met een geweldig lichaam. Maar voor de meerderheid van de bevolking is dat niet zo. Ieder heeft een ander lichaam dat een aangepaste training vereist. Let dus op voor je zomaar iemands techniek gaat overnemen.

Overgewicht is genetisch bepaald.
Hoewel dat gedeeltelijk waar is, kan je er toch voor zorgen dat je niet met overgewicht te kampen krijgt. De eenvoudigste oplossing? Let op je voeding en beweeg voldoende.

Werk een eigen programma uit

Dit zijn slechts enkele van de vele geruchten die de ronde doen over fitness. Vaak zijn ze niet helemaal juist, zoals we hierboven aantoonden. Wees daarom kritisch over de informatie die je vindt en krijgt. Zoek goede oefeningen uit voor jouw lichaam. Dit vergt misschien wat meer tijd in het begin, maar daarna weet je zeker dat je efficiënt traint.

Dit bericht is gepost op 14 maart 2008 om 11:52 uur en is geplaatst in Algemeen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: WordPress › fout

Er heeft zich een kritieke fout voorgedaan op deze site.

Meer informatie over probleemoplossing in WordPress.