Vergeet niet te stretchen

Sporten is gezond en ideaal als je spieren wil ontwikkelen. Wanneer je na je training ook nog enkele stretchoefeningen doet, heeft dat alleen maar voordelen. Velen durven het wel eens te vergeten omdat het niet uitputtend genoeg is. Of omdat ze denken dat het niets te maken heeft met hun training. Maar het tegendeel is waar. Stretchen is een prima manier om je warme spieren te laten afkoelen en ze daarbij te versterken.

Waarom moet je stretchen?

Stretchen zou voor iedere sporter een automatisme moeten worden. Wanneer je stretcht, gebruik je meer spieren, die eveneens sterker zullen worden.

Door te stretchen voorkom je dat je spieren zuur worden. Daardoor herstelt het spierweefsel zich vlotter en zal je sneller terug gaan trainen. Maar stretchen bevordert niet alleen je fitnessniveau, ook in het dagelijkse leven zal je hier de vruchten van kunnen plukken. Verder verklein je op die manier de kans om later last van gewrichtspijn te krijgen.

Ontdek de verschillende manieren

Je kan actief – of dynamisch- en passief stretchen. Op zich zijn het beide goede manieren maar voor een volledige stretch, is het beter om zowel actief als passief te stretchen.

Actief of dynamisch stretchen

Bij actief stretchen bouw je een soort spanning voor je spieren op, die je 15 tot 30 seconden aanhoudt. Daarna laat je de opgespannen spier terug relaxen en je zal voelen dat die zich helemaal ontspant.

De schouderstretch is een voorbeeld van een actieve stretch. Hierbij ga je tussen twee muren staan, met elke arm tegenover een muur. Duw langzaam en zo hard als je kan tegen de muur en ontspan weer. Neem dan met je ene hand de elleboog van je andere arm die je voor je borst uitstrekt.

Passief stretchen

Als je spieren nog warm zijn, kan je mentaal en fysiek ontspannen door een passieve stretch. Kies een rustige omgeving. Let erop dat je jezelf niet overbelast: wanneer je pijn voelt, ga je te ver of doe je het niet correct. Doe iedere oefening 20 tot 30 seconden en adem tegelijkertijd diep in en uit om volledig tot rust te komen.

Tijdens een passiefstretch kan je ook een schouderstretch doen. Maar in plaats van tegen de muur te duwen, strek je meteen je arm voor je borst uit. Een andere oefening kan je doen door op de grond te gaan zitten en –met gestrekte benen- je voeten proberen te raken.

Ontspannen maar

Neem na je training rustig de tijd om te stretchen want je spieren moeten warm zijn. Ga slechts zo ver als je zelf kan. Wissel een actieve en een passieve stretch af om er ook in het dagelijkse leven van te kunnen profiteren.

Dit bericht is gepost op 14 maart 2008 om 12:14 uur en is geplaatst in Algemeen, fitness en gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Trainingsmythes onder de loep genomen
8 redenen waarom mensen stoppen met fitness