Fitness voor 40-plussers

Wanneer je twintig bent, kun je de wereld aan, ook op het gebied van fitness. Je voelt je in topconditie en kunt wel urenlang trainen. Je neemt veel te veel hooi op je vork en doet overmatig veel oefeningen om op zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk resultaat te behalen. Van trainingsschema’s moet je niet veel weten, die zijn voor doetjes. Dit verandert echter bij het ouder worden…

Wanneer je jong bent, kun je je zo’n houding veroorloven. Je verkeert in deze periode lichamelijk in zeer goede vorm en hebt er geen problemen mee om na je studies of werk nog enkele uurtjes in de gymzaal te vertoeven. Wanneer je wat ouder bent wordt dit moeilijker. Lichamelijk bruis je niet meer van de energie die je had in je jonge jaren en de meesten moeten fitness combineren met een uitputtende job. Het komt er vanaf dan op aan om met een miniem aantal inspanningen een maximaal resultaat te behalen.

Opwarming

Het is heel belangrijk dat je jezelf opwarmt voordat je begint te sporten. Een goede opwarming wordt vaak vergeten, maar is erg belangrijk. Het zorgt namelijk voor een goede bloedsomloop naar de spieren, maakt je gewrichten soepel en is goed voor de ademhaling.

Begin kalm aan en bouw het tempo of de intensiteit van de training rustig op. Begin bij voorkeur eerst met tien tot twintig minuten aerobics zoals fietsen, lopen of steppen. Hierna kan je rustig overgaan op oefeningen met gewichten. Let er wel op dat je altijd begint met zowat de helft van het gewicht waarmee je die dag wilt eindigen, dit om te vermijden dat je je spieren overbelast.

Minder vaak en minder oefeningen

Eén van de grootste misverstanden is dat je voor iedere spiergroep telkens zoveel mogelijk oefeningen moet doen. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat het veel doeltreffender is om iedere spiergroep minder, maar intensiever te trainen. Spieren groeien niet door enorm vaak na elkaar te bewegen, maar wel als respons op de intensiteit waarmee ze gedwongen worden om te werken.

Laat je ook niet vangen aan een vast trainingsschema in de vorm van ‘maandag-woensdag-vrijdag’. Wanneer je pas begint met trainen is dit haalbaar. Aangezien de oefeningen op dit moment nog niet zo zwaar zijn, heeft je lichaam genoeg aan één dag recuperatie. Naarmate je de intensiteit van de oefeningen verhoogt, heeft je lichaam echter meer tijd nodig tussen twee trainingen. Zo kan het zijn dat je na enige tijd nog slechts één keer per week oefeningen moet doen en later zelfs één keer om de twee of zelfs meerdere weken.

Spieren maken jonger

Wist je dat je er jonger uitziet naarmate je meer spieren hebt? En dat ook de stevigheid van je beenderen hier een rol in speelt? En dat zijn toevallig twee factoren die je sterk kunt verbeteren met zware gewichtoefeningen. Een reden te meer dus om als 40-plusser te blijven trainen. Waar wacht je nog op? Naar de gymzaal!

Dit bericht is gepost op 29 april 2008 om 13:19 uur en is geplaatst in Algemeen, Krachttraining.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Zo breek je je persoonlijk fitnessrecord
Krachtoefeningen combineren met aerobics