Hoe maak ik thuis veilig gebruik van fitnessapparatuur?

Als je thuis je eigen fitnessruimte inricht, heb je natuurlijk meer vrijheid en en privacy. Maar het grote nadeel is dar er geen trainer of begeleider aanwezig is die je kan uitleggen hoe je de toestellen moet instellen en die je eventueel op fouten zou kunnen wijzen. Een kleine handleiding om ook thuis op een veilige manier met je fitnessapparatuur om te gaan.

Loopband

Het is niet de bedoeling dat je de leuningen van de loopband vasthoudt tijdens de training. In het begin kun je dit nog wel doen, om rustig te wennen aan het gevoel van de loopband. Maar als je je blijft vasthouden, ga je tijdens het lopen een heel verkeerde houding aannemen, wat schadelijk is voor je rug.

Crosstrainers (elliptische trainers)

De meeste crosstrainers hebben lange, skistokachtige hendels die vastzitten aan de pedalen. Die hendels zijn er voor de training van je bovenlichaam. Maar er bestaan ook crosstrainers met leuningen. Net als bij de loopband, geldt ook hier dat je ze beter niet vasthoudt. Houd je armen in dit geval langs je lichaam, of beweeg ze op en neer alsof je aan het lopen bent. Zo train je je bovenlichaam ook.

Plaats je voeten ook goed op de pedalen. Best houd je de voorkant van je voet tegen de rand van de pedaal, zodat je je evenwicht niet gemakkelijk zult verliezen.

Hometrainers

Plaats het zadel en de handvaten zo dat je in een comfortabele houding zit. Je knieƫn zouden lichtjes gebogen moeten zijn als de pedaal op zijn laagste punt staat. Maak gebruik van de pedaalriempjes, zodat je voeten niet kunnen losschieten.

Roeimachines

Zet je altijd recht, zodat je geen rugpijn krijgt. Buig je rug niet teveel als je terugtrekt en houd je ellebogen dichtbij je lichaam.

Halters

Zorg ervoor dat je voldoende grip hebt op de halters. Zo voorkom je ongevallen. Verzeker jezelf ervan dat je stevig staat of zit voor je een gewicht vast neemt. Adem op de juiste manier. Doe de bewegingen langzaam en gecontroleerd.

Dit bericht is gepost op 14 januari 2008 om 17:21 uur en is geplaatst in Algemeen, Fitnessapparatuur.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Wat is Pilates?
Wat is spinning?