Wat is spinning?

Spinning is een gezamenlijke indoortraining op een speciale spinningfiets. Een spinningsessie duurt ongeveer 1 uur en wordt begeleid door een instructeur en ondersteund door muziek. Op de fiets moeten de deelnemers afwisselend verschillende oefeningen uitvoeren (zittend fietsen, staand fietsen, spurten, klimmen,enz.).

Spinningfiets

Een spinningfiets is niet hetzelfde als een gewone hometrainer. Het voorwiel is een verzwaard spinningwiel, dat nog lang blijft doordraaien nadat je gestopt bent met trappen. Op een spinningfiets zit een knop waarmee je de weerstand kan regelen en zo de zwaarte van de training kan opvoeren.

Instructeur

Een spinningsessie gebeurt onder begeleiding van een instructeur. Die vertelt je niet alleen welke oefeningen je moet uitvoeren maar motiveert je ook en zorgt voor een beetje entertainment.

Doelgroep

Alle leeftijdsgroepen en personen met zowel een goede als minder goede conditie kunnen deelnemen aan een spinningsessie. Tijdens de les kan je immers je eigen tempo volgen. Veel mensen dragen een hartslagmeter waarop ze kunnen aflezen of ze de training moeten verzwaren of verlichten. Spinning wordt wel eens een ‘individuele training in groep’ genoemd.

Gezond

Spinning verbetert de conditie en traint een groot aantal spiergroepen (bil-, been-, en rugspieren). Het vergroot de longinhoud en zorgt voor een goede bloedsomloop.

Populariteit

De Amerikaan Johnny Goldberg bedacht spinning begin jaren ’90. Deze professionele wielrenner bouwde een speciale hometrainer waarop hij zittend en staand kon trainen. Tegenwoordig kan je al spinninglessen volgen in meer dan 60 landen over de hele wereld.

Veel mensen vinden het leuk omdat je op eigen tempo toch in groep kan trainen. Ook de motiverende instructeur en de opzwepende muziek zorgen voor amusement tijdens het sporten.

Dit bericht is gepost op 14 januari 2008 om 17:26 uur en is geplaatst in Soorten fitness.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Hoe maak ik thuis veilig gebruik van fitnessapparatuur?
Hoe train ik op een roeimachine?