Klaar om te lopen?

Een degelijk paar schoenen en een portie motivatie. Meer heb je niet nodig om een loopprogramma  te starten, want rennen kan je overal en altijd. Tel daarbij op dat lopen wordt gezien als een sport waarmee je heel veel calorieën verbrandt. Nog meer redenen nodig om te beginnen?

Je eerste kilometers…

Begin niet meteen als een gek te rennen, want zo hou je het niet vol. Start geleidelijk aan: wissel het joggen af met wandelen. Daarna kan je stilaan overschakelen op harder joggen en uiteindelijk rennen. Bij rennen is het de bedoeling je cardiovasculair systeem op gang te brengen. Dat kan zowel door te wandelen als te joggen. Begin dus met een paar kilometer per dag en herhaal dit zo’n drie tot vijf keer per week.

Vergeet na het lopen niet te stretchen, want rennen is belastend voor de spieren. Het zal ze ontspannen en flexibeler maken. Een goede stretchoefening hou je 15 tot 30 seconden aan waarna je de spier ontspant. Voor een loper is het belangrijk dat hij zijn kuiten, knieën en bovenbenen losmaakt. Doe de stretchoefening lang genoeg, maar ga ook niet te ver. In het begin kunnen je spieren zurig en pijnlijk aanvoelen, wat normaal is als je net begint te lopen. Zorg dat het stretchen een gewoonte wordt, want het is bewezen dat mensen die stretchen minder kans hebben op blessures.

Portie motivatie

Hoe kan je nu gemakkelijk gemotiveerd blijven? Met twee is altijd leuker dan alleen. Start daarom niet alleen zo’n loopprogramma, maar vraag een vriend, vriendin of collega om mee te lopen. Zoek eerst een relatief vlakke route die je de eerste keren zal afleggen. Het is daarbij niet zo belangrijk hoe lang de afstand is, maar wel hoe lang je erover doet. Wissel eerst lopen en wandelen af en verleng iedere week de tijd die je rent terwijl je het wandelen inkort. Hoe vaker je gaat rennen, hoe makkelijker het zal worden na een tijd. En rennen is leuk! Door het lopen komt er endorfine vrij, waardoor je je gelukkig gaat voelen.

Enkele tips

Drink voldoende, zowel voor, tijdens als na het sporten.
Hou je hartslag in het oog, eventueel met een hartslagmeter. Geen meter? Tel dan even snel: trek je leeftijd van 220 af en vermenigvuldig het bekomen getal met 0.85. Het getal dat je nu uitkomt is het snelst dat je hartslag mag kloppen.
Praat met je vriend of collega. Een paar woorden zou je normaal moeten kunnen zeggen. Lukt dat niet meer? Dan ren je te hard.
Als je wilt afvallen, is rennen eigenlijk ideaal. Om het verschil te zien, spring je binnen bij de dokter die je hoeveelheid vet test. Laat dit maandelijks doen en je zal versteld staan van de hoeveelheid vet die je verliest.

Dit bericht is gepost op 17 april 2008 om 08:20 uur en is geplaatst in Algemeen, Cardiotraining.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: 5 sporten om in vorm te blijven
Efficiënter krachttrainen in 12 stappen