7 veelgemaakte fouten op de loopband

Lopen op de loopband, het lijkt zo eenvoudig, maar toch worden er veel fouten tegen gemaakt. Hier vind je een overzicht van 7 fouten die vaak gemaakt worden op de loopband.

Je opwarming of afkoeling overslaan

Net als bij buiten joggen, is het ook bij het lopen op de loopband belangrijk dat je eerst opwarmt. Als je spieren opgewarmd zijn, zal je minder snel met blessures te kampen krijgen.

Het is ook belangrijk dat je na je training op de loopband een korte afkoelingsperiode voorziet. Spring er niet meteen af. Plots stoppen met lopen kan leiden tot lichte duizeligheid. Je hebt misschien de neiging om meteen van de loopband te springen na je training, maar probeer toch nog een vijf- tot tiental minuutjes traag te lopen of te wandelen.

Verkeerde loophouding aannemen

Veel mensen zijn bang dat ze van de loopband af zullen vallen en passen hun loophouding aan. Op de loopband zou je op dezelfde manier moeten lopen als je buiten doet. Probeer aan je normale tempo te lopen en vermijd korte, afgebroken passen. Een ander veelvoorkomend probleem is dat lopers hun voet te veel buiten het evenwichtscentrum plaatsen. Probeer je voeten onder je lichaam te houden, niet voor of achter je lichaam.

De handreling vasthouden

Sommige mensen hebben zoveel schrik om te vallen dat ze de handreling blijven vasthouden. Dit is echter niet goed. Als je je handreling vasthoudt, moet je voorover buigen, wat een verkeerde loophouding is. Als je loopt, moet je je hoofd omhoog houden, je rug recht en je schouders op dezelfde hoogte.

Als je je aan de reling vasthoudt, kan je het gevoel krijgen dat je het tempo beter kan volhouden en sneller rent, maar in werkelijkheid maak je het eigenlijk gemakkelijker voor jezelf. Probeer te doen alsof de leuningen er niet eens zijn en je eigenlijk buiten aan het joggen bent.

Niet hard genoeg trainen

Als je een van die mensen bent die na een halfuur op de loopband nauwelijks zweet, dan train je waarschijnlijk niet hard genoeg. Het is niet de bedoeling dat je elke training aan sneltempo afwerkt, maar soms moet je jezelf pushen voor meer resultaat. Verhoog je snelheid of de helling regelmatig, zodat het lopen op de loopband voldoende uitdagend blijft.

Afstappen terwijl de loopband beweegt

Een van de grootste oorzaken van blessures bij loopbanden is van de loopband afstappen terwijl de loopband beweegt. Zorg ervoor dat je voor je begint te lopen alles hebt wat je nodig hebt (handdoek, water, koptelefoon, enz.) Als je naar de wc moet gaan, vertraag de loopband dan voldoende voor je eraf stapt.

Je hele training aan hetzelfde tempo afwerken

Het is geen goed idee om op de loopband te springen, het tempo in te stellen, en daarbij te blijven voor de volledige training. Je opwarming moet je bijvoorbeeld al aan een trager tempo doen. Als je buiten loopt, loop je aan verschillende snelheden, omdat je rekening moet houden met factoren als de wind, heuvels, verkeerslichten en het weer. Op die manier daag je je lichaam meer uit. Om het buiten joggen zoveel mogelijk te benaderen, kan je de loopband op verschillende snelheden en hellingen instellen.

De hele training met steile helling afleggen

Sommige lopers denken dat ze een goede training krijgen als ze hun volledige training op een steile helling kunnen afleggen. Maar zo lang bergop lopen belast de spieren heel erg en kan blessures  in de hand werken.

Dit bericht is gepost op 11 februari 2010 om 15:19 uur en is geplaatst in Cardiotraining, Fitnessapparatuur.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Fitnessoefeningen met een stoel
Twee oefeningen voor strakke bovenarmen