Buiten sporten in de hitte

Het is zomer en je bent buiten gaan joggen. Maar nog voordat je de eerste kilometer gelopen hebt, voelt je lichaam aan alsof het zal  ontploffen van de hitte. Dit is echter geen inbeelding. Als je nog verder loopt, kan je lichaamstemperatuur gemakkelijk 5° gestegen zijn. Gelukkig kan je een aantal maatregelen nemen om te voorkomen dat je lichaam het tijdens het sporten begeeft van de hitte.

Hydrateren

Voor, tijdens en na het sporten voldoende drinken is essentieel om uitdroging te voorkomen. Probeer minstens om het kwartier iets te drinken. Je lichaam verliest niet alleen water als het zweet, maar ook elektrolyten als natrium, kalium en chloride. Daarom is het bij heel warm weer belangrijk om dit op te vullen met een sportdrank als je meer dan een uur gaat sporten.

Sport minder intensief

Pas de intensiteit van je trainingen aan, zeker als het een van de eerste keren is dat je gaat sporten bij hoge temperaturen.

Draag aangepaste kleding

Draag zo weinig mogelijk kleren, zodat er zoveel mogelijk huid vrij komt, waarlangs de hitte van je lichaam afgevoerd kan worden. Je kleding  moet licht en los zijn en lichtgekleurd, zodat het de straling van de zon weerkaatst. Best kies je ook voor een stof die vocht gemakkelijk absorbeert, bijvoorbeeld katoen.

Rust op tijd

Weet wanneer je moet stoppen. Je gezond verstand gebruiken is de beste manier om oververhitting te voorkomen.

Dit bericht is gepost op 19 februari 2010 om 08:32 uur en is geplaatst in Algemeen, sporten.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Een crosstrainer kopen
Veilig en efficiënt bankdrukken