Welke sporten zijn aan te raden als je rugpijn hebt?

Heb je last van een zwakke rug en regelmatig rugpijn? Of kom je net uit een periode van rugpijn? Goed nieuws, want ook dan kan je nog aan sport doen. Wat meer is, niets is zo slecht voor je rug als stilzitten! Want hoe gespierder je rug, hoe meer het risico op rugpijn zal afnemen.

Welke sporten kan ik beter niet doen?

Sommige sporten kan je beter vermijden als je last hebt van rugpijn. Ze zijn te belastend voor de rug, of ze zorgen ervoor dat je je rug in een krampachtige houding houdt. Een aantal voorbeelden van dit soort sporten zijn: roeien, worstelen, judo, kanovaren, tennis, squashen, badminton, tafeltennis, gewichtheffen.  Ook ruwere sporten, zoals rugby of ijshockey zijn te vermijden.

Nog een sport die te vermijden is, is joggen of hardlopen. Tijdens het lopen wordt je wervelkolom immers zwaar belast.

Welke sporten zijn aanbevolen?

Als je het noodgedwongen echt wat rustiger aan moet doen, zijn de volgende sporten aanraders: wandelen, fietsen, zwemmen. Deze sporten zijn niet zo belastend voor de rug.

Zwemmen is ideaal bij rugpijn, omdat je lichaam zich in het water in een staat van gewichtloosheid bevindt en je rug bijgevolg niet belast wordt. Ook worden de rugwervels tijdens het zwemmen niet samengedrukt door het lichaamsgewicht.

Wandelen is een sport die iedereen kan beoefenen en waarbij de rug niet te erg onder druk gezet wordt. Bovendien leidt het tot een versteviging van de wervelkolom.

Fietsen vormt geen probleem voor de rug, maar je moet op de fiets dan wel een geschikte houding aannemen.

Twijfel je of je rug een bepaalde sport aankan, praat er dan zeker over met je huisarts.

Dit bericht is gepost op 16 september 2011 om 10:09 uur en is geplaatst in fitness en gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Verstandig beginnen met sporten
Verhaaltjes en feiten over gewichtsverlies en fitness