Hoe richt je je eigen home gym in?

Waarom zoveel geld besteden aan een fitnessabonnement als je thuis je eigen fitnessruimte kunt inrichten? Als je een ‘homegym’ hebt, hoef je geen rekening te houden met openingsuren en kun je dus sporten wanneer jij dat wil. Toch komt er heel wat kijken bij de inrichting van een goede homegym.

Ruimte

Voor een homegym heb je minstens een ruimte van drie op drie meter nodig. Ideaal is een ruimte waarin je je spullen kunt laten staan zonder dat je huisgenoten er last van hebben. Iedere keer opnieuw je toestellen bovenhalen en na de training weer opbergen, werkt erg demotiverend.

Best kies je een ruimte met een betonnen vloer. Een betonnen vloer dempt de geluiden beter (bijvoorbeeld wanneer je een gewicht laat vallen of wanneer je touwtje springt). Een kelder is het beste.

Toestellen

In een sportcentrum vind je altijd een groter aanbod en toestellen van betere kwaliteit. Toch zijn ook de apparaten voor thuis tegenwoordig al veel vrij goed van kwaliteit. Alles hangt natuurlijk af van hoeveel geld je ervoor nodig hebt.

Let bij de aanschaf van je toestellen zeker ook op de garantie. Controleer of de toestellen verstelbaar zijn, of ze niet teveel plaats innemen en of ze voldoende veiligheid garanderen.

Naast de toestellen voor cardiotraining (hometrainer, spinning bike, loopband, crosstrainer, enz.) kun je nog een hoop andere toestellen kopen.

Halterbank

Let er zeker op dat de rugleuning, de halterliggers en de zitting verstelbaar zijn. Het materiaal van de bank moet zwaar genoeg zijn, zodar je alle oefeningen erop kunt doen zonder dat het toestel in elkaar zakt.

Halters en gewichten

Om van start te gaan, heb je twee soorten halters nodig: een barbell (lange rechte halter van minimum 1,80 meter) en twee dumbells (korte halters). Koop geen halters met vaste gewichten, maar kies voor halters met schijfgewichten die je zo zwaar kunt maken als je zelf wilt.

Power Rack

Een Power Rack is een stalen kooi waar in je oefeningen (squats, bankdrukken, enz.) kunt uitoefenen. Een Power Rack biedt meer veiligheid voor de fitnesser die thuis zonder partner traint.

Chin Bar

Een Chin Bar is een stang die je aan de muur kunt ophangen voor optrekoefeningen.

Multistation

Een multistation is een toestel dat verschillende mogelijkheden combineert. De meeste multistations zijn kwalitatief niet erg hoogstaand. Een professionele multistation kost erg veel.

Dit bericht is gepost op 17 januari 2008 om 12:41 uur en is geplaatst in Algemeen, Fitnessapparatuur.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Wat is circuittraining?
Wat is het nut van cardiotraining voor krachtsporters?