Wat is circuittraining?

Circuittraining is een ‘allround’ fitnessprogramma, dat krachtoefeningen combineert met conditietraining. Vaak vinden de trainingen plaats in groep, onder begeleiding van een instructeur. Door fitnesscentra wordt circuittraining vaak gepromoot als een ‘complete training’ voor mensen die niet zo intensief met fitness bezig zijn of iets minder tijd hebben.

Bij circuittraining werk je dus in het fitnesscentrum een circuit af van machines en oefeningen. Je zult dus zowel cardiotraining doen als gewichttraining. Circuittraining volgt een logische volgorde. Dat betekent dat de grote spiergroepen eerst getraind worden en dan pas de kleinere. De redenering hierachter is dat je in het begin nog het meeste energie hebt.

Circuittraining wordt ook vaak gebruikt door atleten uit een specifieke sporttak. Het programma wordt dan specifiek aangepast aan die sport. Zo ziet circuittraining voor een voetballer er heel anders uit dan die voor een roeier.

Voordelen

Je hele lichaam wordt getraind, algemene fitheid gaat er op vooruit
Wordt meestal in groep gedaan (gezelligheid)
Iedereen kan het doen, de oefeningen worden afgestemd op het niveau van de groep (beginners, gevorderden, enz.)
Spieren krijgen voldoende tijd om te rusten
Gemakkelijk aan te passen aan een specifieke sport
De instructeur kijkt er op toe dat alles op een veilige manier gebeurt

Nadelen

Als je echt je spiermassa wilt ontwikkelen, kies je beter voor specifieke krachttraining
Als je je uithoudingsvermogen stevig wilt optrekken, is cardiovasculaire training een betere optie.

Dit bericht is gepost op 17 januari 2008 om 12:36 uur en is geplaatst in Algemeen, Soorten fitness.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Wat is bodybuilding?
Hoe richt je je eigen home gym in?