Wat is glutamine?

Glutamine is een van de 20 aminozuren die gevormd worden door het menselijk lichaam. Het is het meest voorkomende aminozuur in het lichaam. Ongeveer de helft van de aminozuren in ons bloed en in onze spieren bestaat uit glutamine. Glutamine is als supplement erg populair bij bodybuilders en krachttrainers.

Glutamine vind je in proteïnerijke voeding als bonen, rood vlees, noten en vis. Het lichaam gebruikt glutamine onder meer om de mentale functies te bevorderen, het bloedsuikergehalte te controleren en de spiermassa te behouden.  Glutamine speelt dus zeker een belangrijke rol in het menselijk lichaam.

Glutamine zou verschillende positieve eigenschappen hebben. Zo zou het het immuunsysteem versterken, de spierafbraak remmen, de opslag van glucose verbeteren en het herstel van het lichaam na een zware training bevorderen. En juist daarom vullen bodybuilders hun dieet graag aan met glutaminesupplementen.

Voor die positieve eigenschappen die de fabrikanten van glutaminesupplementen toedichten aan hun producten bestaat echter zeer weinig wetenschappelijk bewijs.

Tijdens intensieve inspanningen verbruiken onze spieren grote hoeveelheden glutamine. Bij een tekort aan glutamine haalt het lichaam glutamine uit de spieren. Dat betekent dat er spiermassa verdwijnt.

Gezondheid

Over het algemeen wordt glutamine niet gezien als een sportsupplement dat risico’s inhoudt voor je gezondheid. Gemiddeld krijgt iemand 5 to 8 gram glutamine per dag binnen. Voor bodybuilders is het heel normaal dat gehalte met supplementen op te trekken met 10 gram glutamine of meer.

Bijwerkingen

Het innemen van extra glutamine gaat over het algemeen niet gepaard met bijwerkingen. Bij hoge doses kunnen sommige mensen wel last krijgen van diarree.  Sommige mensen krijgen bij een verhoogd glutaminegehalte minder zin om te snoepen.

Dit bericht is gepost op 18 februari 2008 om 15:18 uur en is geplaatst in Voeding/supplementen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Voorkom verveling tijdens het fitnessen!
Heeft krachttraining een invloed op je libido?