Terug de draad opnemen in de fitnessclub

Het is hoog tijd om na je lange afwezigheid terug de draad op te nemen in de fitnessclub. Voor je afwezigheid kan je misschien een goede reden hebben ( zoals vakantie, blessure of ziekte), maar er bestaat zeker geen goede reden om niet terug met fitness te beginnen. Onderstaande tips kunnen je helpen bij je terugkeer naar de fitnesclub meteen een vliegende start te nemen.

Warm voldoende op

Afhankelijk van hoe lang geleden je voor de laatste keer getraind hebt, heeft je lichaam een beetje van zijn flexibiliteit verloren. Daarom is het belangrijk langer op te warmen, zodat je bloeddoorstroming genoeg gestimuleerd wordt en je spieren, pezen en ligamenten klaargestoomd worden. Dit is een ideale opwarming:

Wandel 15 tot 20 minuten op de loopband, en verhoog langzaam je snelheid
Stretch 5 à 10 minuten en zorg ervoor dat je alle grote spiergroepen gestretcht hebt
Neem voordat je begint aan een oefening met halters 50% van het gewicht dat je wilt heffen en voer 8 tot 10 trage reps uit.

Doe het rustig aan

Als je na lange tijd terugkeert naar de fitnessclub, kun je in de verleiding komen met dezelfde gewichten te starten die je de vorige keer gebruikte. Het is erg onwaarschijnlijk dat je meteen weer hetzelfde niveau aankan. Als je het toch probeert, belast je onnodig je lichaam. Wees er dus op voorbereid dat je waarschijnlijk met lichtere gewichten zult moeten beginnen. Probeer het gewicht bij iedere set lichtjes op te voeren, zodat je geleidelijk aan terug op je oude niveau komt.

Begin de workout met de oefeningen waarvoor je zo min mogelijk gewicht moet tillen, zoals crunches of flies. Eindig met de zware gewichtsoefeningen, zoals leg presses en bench presses. Plan in het begin ook niet te veel krachttrainingen per week. Je hebt immers tijd nodig om volledig te herstellen en om nieuwe spieren te laten groeien.

Schrijf de nummers op

Om een magerder, sterker lichaam te ontwikkelen, is het noodzakelijk dat je je trainingen toespitst op ‘progressive overload’. Dat betekent je het gewicht dat je de ene dag kunt tillen, bij de volgende training moet overtreffen.

Maar om dat te doen, moet je bij iedere oefening opschrijven hoeveel gewicht je precies geheven hebt. Neem dus een paar seconden de tijd om te noteren hoeveel gewicht, hoeveel sets en hoeveel reps je van een oefening uitvoerde.

Neem de tijd om af te koelen

Neem na de training nog 10 minuten de tijd om af te koelen. Loop bijvoorbeeld aan een traag tempo op de loopband. Sta eens stil bij hoe goed je je nu wel niet voelt. En dat allemaal omdat je teerug bent beginnen trainen!

Dit bericht is gepost op 14 april 2008 om 13:32 uur en is geplaatst in Algemeen, Krachttraining, fitness en gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Sporten om vet te verbranden
5 sporten om in vorm te blijven