Hoe begin je met lopen?

Heb jij ook geen zin om veel geld uit te geven aan een sportschool en wil je graag sporten wanneer jij daar zelf zin in hebt? Als je op deze vragen volmondig ja hebt geantwoord, is joggen misschien je ding.

Het begin

Voor je aan een sportactiviteit begint, kan het handig zijn om even naar de dokter te gaan. Sommige mensen mogen alleen onder dokterstoezicht sporten (mensen met hartkwalen, overgewicht, mensen die allang niet meer gesport hebben,…). Zo kan de dokter erover waken dat je goed bezig bent met sporten en dat je jezelf niet in gevaar brengt.

Broodnodig: het goede materiaal

Op zich heb je helemaal niet veel nodig om te gaan joggen: zorg voor aangepaste kledij en je bent al klaar. Wat heb je nodig?

Voor vrouwen: zoek een goede en schokdempende sportbeha, het zal je veel pijn besparen achteraf.
Investeer in goede loopschoenen. Geef hier liever wat meer geld aan uit, want echt goede sportschoenen beperken het risico op kwetsuren al voor een groot deel.
Een T-shirt en een broek: het kan fijn zijn om een T-shirt en een broek te zoeken die van een stof gemaakt zijn die wat lucht doorlaat en zweet laat verdampen. Je kan ook altijd wat extra informatie krijgen in de speciaalzaak.

Zorg er ook voor, dat als je in de zomer gaat joggen, dat je jezelf genoeg beschermt tegen de zon: draag een pet en smeer jezelf goed in met zonnebrand.

Het joggen zelf

Begin niet te overijverig aan het joggen: bouw het allemaal heel geleidelijk aan op, dat is veel beter voor je spieren en het zal je veel spierpijn besparen. Surf ook eens op het internet naar loopprogramma’s, je vindt er heel veel die je kan aanpassen aan jouw specifieke behoeftes.

Vergeet ook nooit om voldoende te drinken voor, tijdens en na het lopen. Zo blijft je lichaam gehydrateerd. Joggen is een erg intensieve sport die veel van je hart vergt. Daarom zweten joggers ook zoveel. Drink dus genoeg (vooral isotone dranken zijn hiervoor geschikt), zoniet kan je lichaam gedehydrateerd geraken.

Dit bericht is gepost op 22 mei 2008 om 08:17 uur en is geplaatst in Cardiotraining, sporten.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Waarom je moet stretchen
Fitness op het werk