Trainen met gewichten: hoe pak je het aan?

Ben je die vetrolletjes op je heupen beu? Maar bereik je niet het gewenste effect met een dieet? Denk er dan eens over na om met gewichten te trainen. Je zult zien dat je lichaam verandert en dat je eenvoudig gewicht verliest in combinatie met een aangepast dieet.

Waarom met gewichten trainen?

Ben je nog niet overtuigd om met gewichten te werken? Misschien kunnen onderstaande feiten je wel overhalen:

het verbetert je evenwicht en je coördinatie
voor vrouwen van belang: het versterkt je beenderen
je krikt je zelfvertrouwen op
het verhoogt je metabolisme
je ontwikkelt spieren die calorieën verbranden
je wordt er sterker door
het helpt je blessures te vermijden

Schrik in het begin niet, want er zijn wel honderd oefeningen die je kunt uitvoeren met gewichten. Ook het juiste gewicht en het aantal reps per oefening wijzen zich wel uit. Hoe je training eruit ziet zal afhangen van het doel en de uitrusting waarover je beschikt.

Voor je begint…

Er zijn een aantal zaken waar je beter aan denkt vooraleer je begint te trainen. Ten eerste is het van belang te weten waarom je met gewichten wilt werken. Wil je vet verbranden en gewicht verliezen? Spits je programma dan hier op toe. Dat wil zeggen dat je variërende herhalingen kiest voor je oefeningen om verschillende spiergroepen te activeren. Is het de bedoeling om vooral spieren te ontwikkelen, werk dan best met zwaardere gewichten. Verhoog daarbij maandelijks of zelfs wekelijks de intensiteit van je training om te vermijden dat je niet meer vooruitgaat. Pas dus het aantal herhalingen per oefening aan, verzwaar de gewichtjes of voer de oefeningen op een andere manier uit.

Ten derde dien je het juiste gewicht uit te zoeken. Met het juiste bedoelen we dat het zwaarder moet zijn dan het gewicht dat je gewoon bent op te tillen, maar net niet te zwaar zodat je de opgelegde oefeningen nog tot een goed einde kan brengen. Het is bij een spiertraining ook de bedoeling dat je moe bent aan het einde van een reeks oefeningen. Het laatste deel mag dus best wat moeilijker zijn.

Ten slotte, vergeet niet dat rustdagen minstens even belangrijk zijn als trainingsdagen. Tijdens die momenten van rust kan je lichaam zich herstellen en bouwt de spiermassa zich op. Als je toch twee dagen na elkaar traint, let er dan op dat je niet telkens dezelfde spiergroepen oefent.

Enkele tips:

Begin nooit met koude spieren aan een intensieve training maar warm eerst op. Het zal blessures helpen te voorkomen.
Houd je adem niet in maar integendeel, haal diep in en uit.
Hef de gewichten langzaam op. Je gewichten zijn waarschijnlijk te zwaar als je ze naar boven moet zwaaien.
Let op je houding bij elke oefening. Sta degelijk recht en als je gaat zitten, let dan zeker op de houding van je rug.

Dit bericht is gepost op 9 juli 2008 om 08:58 uur en is geplaatst in Krachttraining.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Hoe kies je je sets?
Circuittraining: hoe eraan beginnen?