Ademhaling bij fitnessoefeningen

Als je fitnessoefeningen uitvoert, is het belangrijk dat je op je ademhaling let. Als je goed ademt, zet je minder druk op je longen en je hoofd en kun je de oefeningen beter uitvoeren. Een goede ademtechniek bij krachtoefeningen is dus erg belangrijk.

Voordat je aan de oefening gaat beginnen kun je best inademen. Doe dit telkens opnieuw als je terug de beginpositie aanneemt. Adem vervolgens uit bij iedere krachtinspanning, dit wil zeggen als je je van begin- naar eindpositie beweegt.

Een voorbeeld: als je een bench press (bankdrukken) doet, moet je inademen als je het gewicht naar onder laat komen en uitademen als je het naar boven drukt. Let er bij het uitademen op dat je de lucht langzaam uitblaast.

Let erop dat je nooit je adem inhoudt. Ook zou je nooit volledig buiten adem mogen geraken, want dat kan leiden tot black-outs of draaierigheid.

Een goede tip om je ademhaling bij krachtoefeningen onder controle te houden is je ‘reps’ (herhalingen) te tellen. Je zult dan automatisch uitademen op het moment van je krachtinspanning  en inademen als je terugkeert naar de beginpositie. Dit betekent niet dat je maar eenmaal mag inademen per ‘rep’, het is vooral belangrijk dat je uitademt als je een krachtinspanning levert.

Dit bericht is gepost op 9 september 2009 om 08:05 uur en is geplaatst in Algemeen, Krachttraining.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Wat zijn de hamstrings?
Zijn sit-ups slecht voor je rug?