10 bodybuildingfouten die je kunt voorkomen

Als een rondgekeken op de fitnessclub? Meer dan de helft van de mannen die je er aan het trainen ziet, pakt het verkeerd aan. Om je te behoeden voor fouten, vind je hier alvast de meest voorkomende bodybuilderfouten.

Niet opwarmen en stretchen

Krachttraining is extreem belastend voor de spieren, gewrichten en pezen. Daarom is het belanrijk je voor iedere workout goed op te warmen. Gewichten heffen zonder je op te warmen met een paar lichte sets of stretchoefeningen kan leiden tot zware blessures. Bovendien word je workout minder efficiënt en zijn je prestaties minder goed.

Geen logboek bijhouden

Houd een logboek bij waarin je schrijft welke oefeningen, je gedaan hebt, welke gewichten je gebruikt hebt en hoeveel sets en reps je afgewerkt hebt. Zo kun je je vooruitgang beter volgen.

Geen variatie brengen in je training

Sommige mannen lijken het hele jaar door dezelfde workout te doen. Als je resultaten wilt zien op de lange termijn, zul je ongeveer om de twee maanden je routine moeten veranderen. Een gebrek aan variatie is in veel gevallen de oorzaak van teleurstellende trainingsresultaten. Variatie brengen in je trainingen betekent niet dat je alle oefeningen moet veranderen. Je kunt bijvoorbeeld ook eens de intensiteit, de hoek of de greep aanpassen.

Te veel met riemen werken

Riemen zijn geweldige hulpmiddelen als je heel zware gewichten moet heffen. Maar ze te vaak gebruiken kan ertoe leiden dat je spieren uit balans geraken, wat uiteindelijk tot blessures kan leiden. Gebruik de riemen dus met mate.

Dieetblunders

Een verkeerd dieet is ook een van de hoofdoorzaken voor het uitblijven van resultaten. Proteïne is het sleutelingrediënt voor het opbouwen van spiermassa. Verder zijn ook complexe koolhydraten en andere essentiële voedingsstoffen noodzakelijk voor een gezonde fysiek. Eet genoeg calorieën en drink de hele dag door veel water.

Lichaamsdelen negeren

Een workout voor je hele lichaam is essentieel voor een goede symmetrie en een gezond lichaam. Zo worden benen vaak overgeslagen, ook al tellen ze voor ongeveer 40% van de spiermassa van een lichaam. Dat verklaart waarom sommige mannen reusachtige bovenlichamen hebben terwijl hun benen slechts stekjes zijn.

Te zware gewichten tillen

Als je te zware gewichten tilt, riskeer je niet alleen een hernia, maar ook ontwrichte knieschijven, verschoven gewrichten en gescheurde spieren en andere blessures.

Gebrek aan rust

Of je nu te weinig slaapt of niet genoeg rust tussen de workouts, je zult je resultaten en kracht naar beneden zien gaan. Het is belangrijk iedere nacht minstens acht uur te slapen. Probeer je trainingen voldoende te spreiden, zodat je geen delen overtraint.

De intensiteit niet opvoeren

Je moet niet iedere keer op dezelfde manier trainen, maar je moet proberen te verbeteren. Geef je altijd voor de volle 100%. Een fout die veel bodybuilders maken is hun krachten opsparen voor de laatste set.

Overtrainen

Te lang trainen, te veel sets doen voor een specifiek lichaamsdeel en te vaak trainen zijn allemaal symptomen van overtraining. Geloof het of niet, maar te veel trainen is net zo weinig effectief als helemaal niet trainen. Voor optimale resultaten kun je best regelmatig trainen en een goede balans vinden in je trainingen

Dit bericht is gepost op 14 mei 2008 om 15:58 uur en is geplaatst in Algemeen, Krachttraining, fitness en gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: De voordelen van ochtendfitness
Waarom je moet stretchen